Urządzając kuchnię pojawia się dylemat, jaki rodzaj płyty wybrać. W ofercie sklepowej dostępne są kuchenki zasilane prądem lub gazem. Do wyboru mamy tradycyjną płytę gazową albo płyty elektryczne – indukcyjną lub ceramiczną. Dzisiaj chcielibyśmy odpowiedzieć na pytanie, która z powyższych opcji jest najbardziej korzystna i dlaczego.
Płyta elektryczna, czy gazowa?
To pytanie chyba najczęściej zadają sobie osoby, które przystępują do remontu kuchni. Płyta gazowa to sprawdzona klasyka. Rozwiązanie, które cieszy się dużym powodzeniem w restauracjach, a do niedawna było uznawane za wiodące w kuchni w bloku z wielkiej płyty. W domach urządzonych w nowoczesnym stylu coraz częściej przegrywa jednak z indukcją.
Dlaczego coraz więcej osób decyduje się na płytę indukcyjną, rezygnując z płyty gazowej? Chodzi przede wszystkim o czas i wygodę. Płyta indukcyjna zużywa mniej energii, niż płyta gazowa, która w całości zostaje wykorzystana do wytworzenia ciepła pod dnem naczynia. Testy płyt gazowych i indukcyjnych wykazały, że zagotowanie 10 litrów wody przy użyciu gazu zajmuje około 10 minut, podczas gdy płyta indukcyjna pozwala doprowadzić tę samą objętość wody do wrzenia w 180 sekund.
Fakt, że płyta indukcyjna nagrzewa bezpośrednio dno naczynia ma też inną zaletę, poza oszczędnością energii. Pozwala uniknąć poparzenia w sytuacji niezamierzonego kontaktu z resztą płyty. Nie trzeba być tutaj tak uważnym, jak przy płycie gazowej. Nie ma również ryzyka przypadkowego uruchomienia, o ile na płycie nie zostanie umieszczone naczynie.
Nie bez znaczenia jest również łatwość utrzymania w czystości płyty indukcyjnej. Dzięki płaskiej, równej powierzchni płytę indukcyjną wystarczy przetrzeć szmatką, a do usunięcia zaschłego, przypalonego jedzenia można wykorzystać specjalną drapaczkę.
W kwestii minusów. Płyta indukcyjna, jeśli do tej pory korzystaliście z płyty gazowej, będzie kosztowała nieco więcej na początku jej użytkowania. Cena za płytę indukcyjną waha się od 1000 złotych wzwyż. Dodatkowo trzeba uwzględnić koszt opłacenia elektryka, który podłączy płytę – ale o tym napiszemy poniżej. Należy się również liczyć z koniecznością wymiany garnków. Te pasujące do płyty gazowej nie będą działać na indukcji, jeśli nie są wykonane z metalu ferromagnetycznego.
Spotkaliśmy się również z zarzutem, że jedzenie z płyty indukcyjnej nie smakuje tak dobrze, jak jedzenie z płyty gazowej. Argumentem ma być tutaj wykorzystywanie płyt gazowych w restauracjach. Możemy z całą pewnością stwierdzić, że smak potraw jest uzależniony wyłącznie od umiejętności osoby gotującej. Fakt wykorzystywania płyt gazowych w restauracjach jest raczej związany z możliwością flambirowania, tj. podpalania potrawy pieczonej na patelni. Podobnego efektu nie uzyskamy na płycie indukcyjnej z racji braku płomieni.
Jak chodzi zaś o płytę gazową, to jej największą wadą jest niski poziom przekazywania energii. Szacuje się, że jedynie 50% energii dostarczane jest bezpośrednio pod dno naczynia lub patelni. Co więcej, kuchenka gazowa nagrzewa powietrze w pomieszczeniu, co może być sporym minusem latem lub zaletą w zimie.
Płyty elektryczne – płyta ceramiczna, czy indukcyjna?
Płyta ceramiczna nie działa w oparciu o indukcję. W płycie indukcyjnej energia zostaje przekazana wprost do wkładu ferromagnetycznego w naczyniu i to ono się nagrzewa, a nie pole grzejne, na którym znajduje się naczynie. Natomiast w płytach ceramicznych energia elektryczna zasila elementy nagrzewające pola grzejne, które przekazują ciepło do naczynia.
Warto wspomnieć o kilku kluczowych różnicach pomiędzy płytą ceramiczną, a indukcyjną. Płyta indukcyjna nie nagrzewa się, gwarantując zatem wysoki poziom bezpieczeństwa użytkowania, natomiast płyta ceramiczna bardzo długo stygnie po nagrzaniu, co zwiększa ryzyko przypadkowego poparzenia się po zdjęciu naczynia z pola grzejnego. Płyta indukcyjna wymaga zastosowania drogich naczyń ze stali ferromagnetycznej, a przy płycie ceramicznej można wykorzystać dowolny rodzaj naczyń. Wydajność grzania na płycie indukcyjnej jest największa – zapewnia ona krótki czas gotowania. Płyta ceramiczna oferuje mniejszą wydajność w porównaniu do indukcji oraz średni czas gotowania. Podgrzanie wody na polach grzejnych o względnie podobnej mocy będzie trwało dłużej w przypadku płyty ceramicznej.
Podłączenie płyty indukcyjnej – jak wygląda montaż płyty indukcyjnej i dlaczego powinien to zrobić fachowiec?
Na rynku znajdziecie płytę indukcyjną zasilaną napięciem 230V oraz płytę indukcyjną wymagającą zasilania 400V. Płyta indukcyjna zasilana 230V to płyta jednofazowa, zaś płyta indukcyjna pod 400V wymaga podłączenia trójfazowego.
Zgodnie z zaleceniami producentów każda płyta powinna posiadać niezależny obwód elektryczny z odpowiednim zabezpieczeniem oraz przewodem o minimalnym przekroju 5×2, 5mm2 dla instalacji pod 400V i 3x4mm2 dla instalacji 230V. Obwód należy poprowadzić od skrzynki z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym do płyty. Nie zastosowanie się do tych wytycznych skutkuje utratą gwarancji udzielanej przez producenta sprzętu.
Z tego powodu, przed podjęciem decyzji o zakupie płyty indukcyjnej musicie zorientować się, czy instalacja elektryczna jaką posiadacie w mieszkaniu lub w domu pozwoli na montaż płyty pod 400V. Niewystarczająca moc przyłączeniowa spowoduje, że nie będzie możliwe podłączenie płyty o napięciu 400V w sposób, który nie obciążałby nadmiernie instalacji domowej. Większość instalacji elektrycznych w mieszkaniach, to jednak instalacje jednofazowe o niewielkiej mocy przyłączeniowej. Pozwalają one na montaż płyty o napięciu 230V, podłączanej do gniazdka przy pomocy tradycyjnego kabla.
Płyta indukcyjna zasilana napięciem 230V ma swoje wady i czasem nie warto iść na ustępstwa. Wybór płyty indukcyjnej 230V traktowalibyśmy jako ostateczność. Jej podstawową zaletą jest łatwość montażu. Największą wadą jest zaś mniejsza efektywność. Przy zasilaniu niższym napięciem, płyta nie będzie grzała tak intensywnie, jak w przypadku płyty indukcyjnej na 400V. Dlatego chcąc wykorzystać pełną moc płyty i przygotowywać posiłki w krótkim czasie, najkorzystniejszym wyborem będzie podłączenie jej pod instalację 3 fazową.
Płyta indukcyjna pod 400V pozwala przede wszystkim na szybsze gotowanie i mniejsze straty energii. Niektóre z płyt posiadają tzw. tryb booster, nagrzewający garnek błyskawicznie. Wymaga to większej ilości energii, ale sprawdza się, jeśli naprawdę Wam się śpieszy.
Jak podłączyć płytę indukcyjną do instalacji 3-fazowej 400V?
Przed podłączeniem płyty indukcyjnej do instalacji 400V musicie się upewnić, czy przewód doprowadzony do płyty ma odpowiedni przekrój oraz wymaganą liczbę żył. Dla płyty indukcyjnej przy instalacji 3-fazowej będzie to przewód 5 żyłowy o minimalnym przekroju 2,5mm2 (5×2,5mm2 składający się z 3 przewodów fazowych, przewodu neutralnego N i uziemienia PE).
Schemat podłączenia przewodów do płyty znajdziecie w instrukcji załączonej do produktu. Najczęściej podłączenie do instalacji 400V polega na wpięciu dwóch przewodów fazowych, zmostkowaniu trzeciego przewodu fazowego z przewodem neutralnym oraz podpięciu uziemienia.
Jeśli wasza instalacja elektryczna w domu czy w mieszkaniu nie jest przystosowana do montażu płyty indukcyjnej na 400V i potrzebujecie ją zmodernizować, skontaktujcie się z nami. Przygotujemy dla Was darmową wycenę takiej usługi.
Jeżeli zależy wam na montażu płyty indukcyjnej na 400V, a wasza instalacja elektryczna na to nie pozwala, bo potrzebujecie zwiększyć moc przyłączeniową i zmienić sposób zasilania z jednofazowego na trójfazowy – konieczne będzie uzyskanie nowych warunków przyłączenia i zrealizowanie umowy o przyłączenie. Jest to dość czasochłonny proces, dlatego zachęcamy do skontaktowania się z nami. Podpowiemy i pomożemy Wam przejść przez wszystkie jego etapy.
Podłączenie płyty indukcyjnej z piekarnikiem – jaką szafkę pod płytę indukcyjną należy wybrać?
Decydując się na płytę indukcyjną należy dobrać nie tylko właściwą szafkę, ale także odpowiedni blat kuchenny. System chłodzenia płyty indukcyjnej znajduje się na dole, dlatego blat kuchenny w przypadku montażu płyty indukcyjnej powinien cechować się minimum trzema centymetrami grubości.
Jeśli rozważacie montaż piekarnika pod płytą indukcyjną, należy zostawić kilka centymetrów przestrzeni pomiędzy tymi urządzeniami. Dokładne wytyczne znajdziecie w opisie urządzenia w instrukcji. Jest to potrzebne z uwagi na chłodzenie obu sprzętów. Pamiętajcie też, że kupując piekarnik do zamontowania pod płytą musicie wybrać taki, który nie będzie czyszczony metodą pyrolizy. Pyroliza nagrzewa piekarnik do temperatury 500 stopni Celsjusza, co może uszkodzić płytę indukcyjną.
Płyta indukcyjna, a zdrowie
Płyta indukcyjna ma nie większy wpływ na ludzkie zdrowie, aniżeli kuchenka mikrofalowa. Dla zdrowego człowieka płyta indukcyjna nie stanowi zagrożenia.
Płyta indukcyjna generuje jednak pewne pole magnetyczne, które może stanowić ryzyko dla zdrowia osób posiadających rozrusznik serca, aparat słuchowy, czy elektroniczną protezę. Generowane przez płytę pole może wpływać na układy scalone rozrusznika serca.
Przygotowanie instalacji pod płytę indukcyjną
Jeśli potrzebujecie pomocy z przygotowaniem instalacji elektrycznej pod montaż płyty indukcyjnej, jesteśmy do Waszej dyspozycji. Wyślijcie do nas zapytanie przez formularz kontaktowy na podstronie dedykowanej darmowej wycenie remontu. Razem zaplanujemy układ Waszej kuchni tak, by była bezpieczna i funkcjonalna.